Vízvágó berendezés beszerzése, termelési értékláncban történő előrelépéshez (2016)

A projekt adatai:

A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2015-00919

Szerződött támogatás összege: 23 499 999 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 50%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2016. 09. 12.

A vízvágó berendezés elsődlegesen vákuumtechnikai elemek (karimák, zárólapok) és speciális készülékek nagyvastagságú szerkezeti elemeinek gyártásához szükséges.

Ezeket a munkadarabokat nagy darabszámban építjük be sajátgyártású eszközeinkbe, de komoly igény van rájuk a cégünkkel 20 éve üzleti kapcsolatban álló Atommagkutató Intézetben is. A 2016-ban beszerzett tandetron gyorsító berendezése elég jelentős kapacitást igényel különböző méretű karimák gyártásában a nyalábcsatornák építéséhez. Ezen felül a precíziós állványzatok és azokon elhelyezett gépek, készülékek nagyvastagságú szerkezeti elemeinek gyártása is jelentős egyedi munkát jelent majd a jövőben. Mind a tandetron, mind a már működő ciklotron gyorsító, és ECR ionforrás a kutatási célok változásával folyamatosan újratermelik az igényeket.

További lehetőség az általunk épített egyedi berendezések műanyagelemeinek gyors és precíz megmunkálása, valamint különleges, nagy értékű (pl. titán) fémlemezek minimális anyagveszteséggel történő vágása.

 

Előrelépésünk a termelési láncban

A termelési láncban való előrelépésnek tekintjük azt, hogy amit eddig önerőből nem tudtunk elvégezni, az új berendezéssel saját magunk, magas műszaki, technológiai színvonalon tudjuk megvalósítani.

Tehát a kapacitásbővítő beruházásunk technológiai, gyártási és termelékenységi újdonságot és bővülést eredményez cégünknél.

Az általunk használt plazma-vágó, és az új vízvágó gép közötti technológiai különbség nagyon jelentős! A plazmavágás során a hőhatás övezetben a vágható anyagok olyan anyagszerkezeti változást szenvednek – átkristályosodás, szemcsedurvulás, kiégés –, ami sok esetben nem megengedett a kísérleti berendezések igénybevételének, speciális gyártási feltételeinek kielégítéséhez. A vágott anyag felkeményedik, a nem rozsdásodó anyag rozsdásodik stb. A pályázat keretében beszerzett vízvágóval magasabb technológia színvonalat érünk el. A gép mechanikai úton választja le az anyagot a plazmavágás olvasztásával szemben, így kiküszöböli a hő okozta szerkezeti változásokat. Ez jobb gyártási minőséget jelent, egyúttal az utómunkálatok is megszűnnek, melyek a plazmavágás mellett elkerülhetetlenek voltak.