Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az 1990-es évek óta telepített háttérsugárzás mérő és kijelző berendezéseket a TEIT településein. A cél az erőmű közelében élő emberek sugárzással szembeni félelmeinek feloldása volt, egyúttal bizalomépítés az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. biztonságos működése iránt. A kijelző rendszerek a települések frekventált helyeire lettek kihelyezve, így a lakosság folyamatosan tájékozódhat a településen mérhető háttérsugárzás értékéről. Az egykori, több mint húsz évvel ezelőtt beüzemelt mérőrendszerek működése mára megbízhatatlanná vált, ezért cseréjük szükségessé vált. 

2018-ban az Isotoptech Zrt. hajtotta végre a mérőállomások elkészítését és telepítését. Négy TEIT település igényelte továbbra is a mérő-, kijelző rendszer üzemelését: Paks, Kalocsa, Uszód és Tengelic.

A háttérsugárzás méréséhez a BITT Technology GmbH által gyártott, RS04L/232 gamma szondát (mérés tartomány 10 nSv/h – 50 mSv/h; energia tartomány: 40 keV – 3 MeV) alkalmaztunk.  A 4 helyszínre különböző konfigurációjú mérőállomások kerültek telepítésre az előzetes igényeknek megfelelően. 

A TEIT grafikonok ITT érhetőek el!