Az OrtInno Hipp & Knee orvostechnikai eszköz know-how-jának beszerzése és továbbfejlesztése (2021)

A projekt adatai: 

A projektazonosító száma:

GINOP-1.2.15-21-2021-00045

Projekt címe: Az Ortinno Hip&Knee orvostechnikai eszköz a Covid osztályon kezelt koronavírusos betegek keringési szövődményeinek megelőzésére és fizikai aktivitásuk fokozására 

Kedvezményezett neve: ISOTOPTECH Zrt.

Szerződött támogatás összege: 125  375  692 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 70% 

A projekt megvalósítási időszak:

2021.07.01-2021.12.20

A projekt tényleges befejezési dátuma: 2021.12.20.  

Projekt tartalmának bemutatása:

A pályázattal célunk egy olyan fejlesztő és termelő kapacitás kialakítása, amely biztosítja az OrtInno Hip&Knee készülék – valamint közép és hosszú távon egyéb, ugyanezen márkanév alatt futó, hasonlóan hiánypótló innovatív orvostechnikai eszközök – sorozatgyártásának, illetve egyedi igényekhez történő továbbfejlesztésének lehetőségét.

Az OrtInno Hip&Knee készülék know-how-jának megvásárlásával rendelkezésünkre áll az összes információ annak tovább fejlesztéséhez, ill. a gyártási kapacitás kialakítása után a készülék bevezethetővé válik a piacra.

A projekt keretein belül tervezett új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása:

20 éves piaci tapasztalataink alapján felkészültek vagyunk egy előre átgondolt fejlesztés gyors megvalósítására, ezáltal a prototípus legyártására is alkalmas a jelenlegi műhelyháttér. A projekt utáni, tervezetten nagy darabszámú gyártáshoz elengedhetetlen a mechanikai műhelyhátterünk fejlesztése. Így az új eszközök, gépek, technológiai kapacitások kialakítása keretében, 1db CNC maró megmunkáló központot, 1db CNC esztergagépet, 1db hagyományos eszterga és 1db hagyományos marógépet, 1db ipari 3D műanyag nyomtatót és 1db CNC műszerész marógépet tervezünk beszerezni. A berendezések kiválasztásánál törekedtünk arra, hogy a tervezett gyártás volumenéhez mérten középkategóriás gépek legyenek (költséghatékonyság), illetve amennyiben lehetséges magyar beszállítóktól származzanak (a pandémiás helyzet okán a beszállítói láncok akadozása, illetve a magyar ipar támogatása miatt). Az elektronikai műhely kapacitásunk, illetve a fent említett mechanikai műhely kapacitásunk elegendő lesz a prototípus legyártásához, illetve elektronikai oldalról a kezdeti gyártási folyamatokhoz is. A 3D nyomtató az egyedi, kis sorozatú műanyag alkatrészek gyártását teszi lehetővé, ugyanakkor lehetőséget/kapacitást biztosíthat az Isotoptech Zrt. jövőbeni fejlesztési terveihez.

Gyártástámogató IT hardver és szoftverek beszerzése:

Az adott pont fejlesztéseinél alapvetően 3 területre fókuszálunk:

  1. A fejlesztéshez szükséges célzottan felhasználóbarát, távprogramozási és felhőalapú adattárolásra képes elektronika és szoftverfejlesztés megvalósítása
  2. A készülékek adatainak biztonságos tárolását, az adatok kiértékelését és távprogramozását lehetővé tevő szerverkapacitás és felhőalapú szolgáltatás kialakítása, mivel a jelenlegi szerverünk kapacitása nem tesz lehetővé új funkciók ellátását
  3. A vállalatirányítási és LIMS rendszer korszerűsítése (ill. bizonyos területeken egyáltalán bevezetése), ami lehetővé teszi az optimális, költséghatékony sorozatgyártás feltételeit

Mi is az Ortinno Hip&Knee csípő- és térdrehabilitációs készülék valójában?

Az OrtInno Hip&Knee térd- és csípőízületi mozgásbeszűküléseket helyreállító és lazító berendezés. Működésének lényege, hogy a harmonikus járáshoz szükséges mértékű csípő- és térdmozgásokat kontrollált mozgatási programmal szakember jelenléte nélkül, akár otthoni környezetbe kihelyezve segít visszaállítani. Ezzel nagyrészt kiváltja az egészségügyi dolgozók munkáját, ugyanis a kezelést megelőző vizsgálatot és indikációt követően online kapcsolattartás is elegendő a páciens vagy az őt gondozó személy és a kezelést irányító orvos vagy gyógytornász között. Mindez minimálisra csökkenti a személyes kontaktusok számát, miáltal a Covid (vagy egyéb fertőző) betegség megléte, gyanúja vagy expozíciója ellenére is folytatható a rászoruló betegek kezelése. A készülék adattárolási és -továbbítási lehetőséget is biztosít.

Az új koncepción alapuló készülék nemzetközileg elismert orvosszakmai háttérrel rendelkezik. A több éves fejlesztő munka kapcsán olyan terápiás eszköz jött létre és bizonyult hatékonynak a klinikai gyakorlatban, ami egyértelműen alkalmas az eredetileg megfogalmazott cél, az alsó végtagi nagyízületi kontraktúra megelőzésére, vagy kialakult mozgásbeszűkülés esetén annak hatékony kezelésére. Klinikai vizsgálatok alapján hatékonysága a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségek közül a legmagasabb szintet érte el.

szechenyi2020_ERFA_isotoptech