Nukleáris méréstechnikai kapacitás-fejlesztés az Isotoptech Zrt-nél (2022)

A projekt adatai: 

A projektazonosító száma:

GINOP_PLUSZ-1.2.3-21-2022-00078

Kedvezményezett: Isotoptech ZRt. 

A projekt megvalósítási időszak:

2022.03.01-2024.02.22.

A projekt tényleges fizikai befejezési dátuma: 2024.02.19.

A támogatás összege:

69.997.932 Ft

tabla_nuklearis_eszkozok

A pályázattal célunk a radioanalitikai területen történő technológiai fejlesztést eredményező új mérőberendezések beszerzése, mely lehetővé teszi a laboratórium szolgáltatási színvonalának növelését. A projekt további fontos eleme a vállalat humánerőforrásának és szervezeti fejlesztésének képzések és tanácsadások formájában történő fejlesztése. Továbbá megújuló energetikai fejlesztést végzünk a termelés stabilitásának növeléséhez.

A pályázattal beszerezni kívánt mérőberendezések: 

– a piacon elérhető legalacsonyabb kimutatási határral rendelkező folyadékszcintillációs spektrométer, amely készülék egyedüliként képes direkt mérésből teljesíteni az “Az atomenergia alkalmazása során a levegőbe és vízbe történő radioaktív kibocsátásokról és azok ellenőrzéséről” rendelkező 15/2001. (VI. 6.) számú KöM rendeletben támasztott követelményeket, amelyek teljesítése a fő megrendelőink tekintetében (Paksi Atomerőmű, RHK Kft.) általános követelmény.

– a másik berendezés, amelyet beszerezni tervezünk, egy speciális folyadékszcintillációs számláló, mely egyedülálló a piacon abban, hogy a mérés során figyelembe veendő quench hatást képes számolni és kompenzálni. A készülék a leghatékonyabb eszköze lesz a Püskökszilágyi Radioaktív Hulladéktárolóban elhelyezett radioaktív hulladékok újra-minősítésének, mely elengedhetetlen munkafolyamat a tároló biztonságnövelő programjához kapcsolódó munkafolyamatokhoz. 

Fejleszteni kívánjuk továbbá a jelenlegi működési modellünket, valamint humán erőforrás gazdálkodásunkat. A projekt megvalósítása során külső szakértők bevonásával felülvizsgáljuk a szervezeti felépítésünket és tevékenységeinket, optimalizáljuk a működési folyamatainkat. Projektmanagement szemléletű munkaszervezést tervezünk bevezetni. 

Megújuló energetikai fejlesztés révén igyekszünk az épület energiaigényét fedezni, az új hőszivattyú rendszer telepítésével szeretnénk kisegíteni gazdasági-termelési folyamatainkat az épület energiaigényének támogatásán keresztül.