Nemzetközi Radiokarbon AMS Kompetencia és Képzési (INTERACT) Központ létrehozása

A projekt adatai:

A projektazonosító száma: GINOP-2.3.4-15-2020-00007

Kedvezményezett: Isotoptech ZRt. (konzorciumi tag)

Atommagkutató Intézet (konzorciumvezető)

A projekt megvalósítási időszak kezdő időpontja: 2020.02.11.

A projekt tényleges fizikai befejezési dátuma: 2023.03.31.

Az Isotoptech Zrt-re jutó támogatás összege: 524 228 083 Ft

Az Isotoptech Zrt. által biztosított önerő mértéke: 421 994 347 Ft

A projekt ISOTOPTECH Zrt-re jutó támogatási intenzitása: 55,4%.

A projekt neve: Nemzetközi Radiokarbon AMS Kompetencia és Képzési (INTERACT) Központ létrehozása

Az Isotoptech Zrt. tagként vesz részt az Atommagkutató Intézet által vezetett konzorciumban. A két fél által birtokolt elméleti és technikai tudás kitűnő alapot ad arra, hogy nemzetközi szinten is versenyképes AMS C-14 kompetencia központot hozzunk létre, amely képes a radiokarbon méréséhez szükséges új típusú, hatékony mintaelőkészítő berendezések fejlesztésére és piaci forgalmazására, továbbá a méréstechnikával kapcsolatos magas szintű képzésre.

Az Atomki tudományos hátterére és szakember gárdájára alapozva, az Isotoptech Zrt. eszközfejlesztési és gyártási tapasztalataival együtt egy, a világviszonylatban rohamosan bővülő AMS C-14 analitikai igényekhez gyorsan alkalmazkodó, az aktuális kutatási irányok és a piac igényeit együttesen kiszolgálni képes tudástranszfer központ létrehozás a célunk.

Az Isotoptech Zrt. a berendezéseket piacképes készültségi fokig fejleszti. A projekt tudományos kutatási eredményeit az Atomki publikálja, illetve a létrejövő prototípusokat pedig a kutatási feladataihoz használja fel.